5. ledna 2013

Domácí jogurt / Homemade yogurt

Jak se tak někdy procházím kolem oddělení jogurtů v různých supermarketech, nestačím se divit, kolik různých druhů a příchutí jogurtů se dá koupit. Až se z toho člověku hlava točí. Já jsem jogurty dlouho nejedla. Ty bílé proto, že byly příliš kyselé, ty s příchutí zase proto, že se mi zdály příliš sladké nebo chutnaly tak nějak divně. Ale když přišla maminka s nápadem udělat si náš vlastní jogurt doma, moje srdce zaplesalo. Chuť domácího jogurtu je úplně jiná než toho kupovaného, je jemnější, lehčí a lahodnější.
Teď si ho můžete zkusit i vy, je to (téměř) hračka!

I hadn't eaten yogurts for a very long time. Found them too sour or sweet, didn't like the chemical additives and all that jazz. Then one day my mum decided to make our very own yogurt at home. It tasted like heaven and now it's one of my favourite snacks. I want to share this recipe with you so that you can make your own yogurt too.



Na domácí jogurt budeme potřebovat:
Ingredients:

1 litr čerstvého kravského mléka - opravdu čerstvého, nepoužívejte žádné polotučné nebo jinak upravené mléko, zajděte do nejbližšího automatu na mléko a sami si "nadojte" :-)

1 litre of fresh cow milk - and I really mean fresh milk, no additives, no processing, I bought mine from a special milk vending machine


asi 25 ml přírodního jogurtu s živou kulturou (na obalu by mělo být napsáno, že jogurt obsahuje živou kulturu, jinak se jogurt nepovede, právě tato živá kultura totiž umí s trochou pomoci nastartovat celý proces výroby jogurtu)

25 ml of yogurth with live cultures (make sure there are live cultures in the yogurt, otherwise the process of yogurt making will not start)


čisté sklenice s uzávěrem

clean glasses with a lid


Postup:
Steps:

1. Mléko necháme přejít varem.

    Let the milk boil for a few seconds.



2. Rychle jej zchladíme na 42-44,5 stupňů. Doma teplotu měříme speciálním teploměrem. Babská rada pro ty, co nemají teploměr, zní, když dokážete udržet ruce na vnější straně hrnce, měla by teplota být nižší než 50 stupňů.

   Quickly cool down the milk to 42-44.5 degrees. At home, we use a special thermometer. If you don't have such fancy equipment, try putting your hands on the sides of the pot. If you can hold them there long enough, the temperature should be fine.

3. Zvlášť do trochy zchladlého mléka zamícháme jogurt.

    Mix a little bit of milk with the yogurt with live cultures.

4. Jogurtovo-mléčnou směs přilijeme ke zbytku mléka a dobře zamícháme.

    Pour the mix into the rest of the milk and give it a good stir.

5. Nalijeme do sklenic a pořádně utáhneme víčko.

    Pour the milk into glasses and make sure they are closed properly.

6. Teď je potřeba jogurty po 4-6 hodin udržovat při teplotě 42-44,5 stupňů. Teplota by neměla být nižší ani vyšší než tyto hodnoty.
Můžete jogurty dát buď jako my do pekárny ETA Duplica Vital, kterou lze naprogramovat, tak aby danou teplotu udržovala.

    Now it's time for the yogurts to have rest for 4-6 hours. Keep their temperature somewhere around 42-44.5 degrees. If you keep a lower or higher temperature, you might end up in creating something different than a yogurt. For this we use our own home bakery machine, which has a programme for yogurt making. 


Pokud nemáte pekárnu, můžete jogurty dát na elektrickou dečku a zabalit do deky. Nebo je dát zabalené v dece na radiátor.

Those who don't have a bakery machine at home, use an electric blanket or wrap the glasses into a blanket and put them on a heater.

Hotový jogurt vydrží v lednici až 5 dní.
Put the yogurts in the fridge. They can last up to 5 days.



Tak s chutí do toho!
Good luck!
K.

Žádné komentáře:

Okomentovat