Dnešní dobrota, je dobrá, jednoduchá a bezlepková. Tak směle do toho.
Ve studené vodě propereme 200 g pohanky lámanky (může být i půl lámanky a půl celé pohanky, tato kombinace se bude sice vařit trochu déle, ale bude to mít lepší konzistenci), zalijeme ji 600 ml vody a přivedeme k varu. Sebereme pěnu, která se na povrchu vytvořila (to jsou zbytky nečistot z pohanky), a vaříme asi 2 minuty. Po dvou minutách vypneme plamen a dáme pohanku na 45 minut "do peřin". To znamená, že hrnec s pohankou zabalíme do nějaké větší deky tak, aby byl hrnec po celou dobu v teple. Tímto způsobem se pohanka sama dovaří, všechna voda se vstřebá a nemusíme ji hlídat. Po 45 minutách by měla být pohanka dovařená a připravená k dalšímu použití.
Namočíme si 100 g nesířených sušených meruněk. Když trochu nabobtnají, nakrájíme je na malé kousky. Vodu nevylévat, v případě nutnosti ji můžeme použít na rozředění těsta.
K pohance přidáme 80g obilného nápoje.
Dále 2 - 3 rovné lžíce medu,
3 lžíce oleje,
15 - 20 g kakaa,
Přidáme nadrobno nakrájené sušené meruňky,
zamícháme
a přidáme 2 žloutky.
Vyšleháme 2 bílky a jemně je vmícháme do těsta.
Pokud se nám těsto zdá příliš hutné, můžeme použít vodu z meruněk.
Těsto vyklopíme na vymazaný a vysypaný plech, rozetřeme na tenkou vrstvu
a ozdobíme vlašskými ořechy.
Plech dáme do předehřáté trouby, pečeme na 150 - 175 stupňů asi hodinu.
Tradá! Kakaové řezy jsou na světě.
Dobrou kakaovou chuť přeje,
K.
Jedním dechem jsem pročetla celý blog.. skvělé recepty, nádherně nafocené, moc se mi vše líbí. Jen prosím řekni, že budeš v blogu pokračovat :-)
OdpovědětVymazatS přáním veselých Vánoc
zapálená čtenářka také z FF:)
Jsem moc ráda, že se blog líbí. Určitě v něm budu pokračovat i dál, zvlášť když dostávám takové pozitivní komentáře :)
OdpovědětVymazat