16. listopadu 2010

Tempeh

Pod tímto divně znějícím názvem se skrývá sójový sýr, který pochází z Indonésie. Prosím neplést s tofu, protože tofu je úplně něco jiného. Tempeh se vyrábí z vařených, rozmačkaných a do bloků slisovaných sójových bobů a bakteriální kultury.
Má vysoký obsah lehce stravitelných bílkovin, vápníku a fosforu a obsahuje všechny vitamíny řady B. Jeho výhodou je, že neobsahuje ale žádný cholesterol a je nízkotučný.
V prodejnách zdravé výživy narazíte na tempeh bílý (přírodní, který je ale potřeba pokaždé tepelně upravit, nejlépe chvíli povařit v zeleninovém vývaru), marinovaný, smažený a uzený (ty už není třeba tepelně upravovat).
Tempeh se dá smažit, péct, fritovat, nebo jíst jen tak bez jakékoliv úpravy. Já ho například ráda připravuji na pánvi se zeleninou, frituju nebo opékám a potom přidávám k haluškám místo slaniny.

Vidíte ty kousíčky sojových bobů? :-)

Už načatý marinovaný tempeh, který jsem použila na dnešní oběd

Tempeh Párty je už nakrájený na kostičky, nezbývá vám udělat už nic jiného než to šupnout na pánvičku a trošku opéct.



Fritovaný tempeh
Ingredience:
tempeh (marinovaný, smažený nebo uzený), olej, sójová omáčka

Postup:
Tempeh nakrájíme na velice tenké plátky a ty potom vložíme do vyšší vrstvy horkého oleje (pokud možno tolik oleje, aby v něm tempeh plaval). Až plátek zhnědne (ale prosím vás ať není úplně černý), vyjmeme z oleje, položíme okapat na ubrousek a ještě za tepla postříkáme sójovou omáčkou.
Je to velmi jednoduché a chutné. Tempeh je po fritování křupavý. Stačí už jen přidat nějakou tu obilovinu a zeleninu a máte oběd hotový.

Nakrájet asi na takhle tenké plátky

Žádné komentáře:

Okomentovat