22. listopadu 2010

Jáhly

Tak schválně, kdo z vás ví, co jsou to jáhly? Kolik z vás je už někdy vidělo? A kolik z vás je už někdy jedlo? Asi vás moc nebude, že? Tak to zkusíme napravit. :-)


Jáhly jsou bezlepková obilovina, která se vyrábí loupáním prosa (které se většinou používá jako krmivo pro domácí ptactvo). Jak jsem se dočetla, jáhly jsou pravděpodobně nejstarší kulturní plodinou, kterou z Asie přinesly do Evropy kočovné kmeny. Na jáhlách si s oblibou pochutnávali již staří Slované a ještě na počátku minulého století byly jáhly slavnostním štědrovečerním pokrmem.

Proso pro andulky

Jáhly obsahují hodně minerálních látek a ze všem obilovin jsou nejméně kyselinotvorné.

Pokud kupujete jáhly, vybírejte pouze ty, které jsou lesklé a takové, které neobsahují příliš mnoho černých zrníček. Je lepší kupovat menší množství, které spotřebujete v horizontu několika měsíců, protože jáhly mívají tendenci měnit chuť. Nahořklé jáhly se prostě jíst nedají a této hořké chuti se nezbavíte i kdybyste je několikrát spařili v horké vodě, jak se obvykle radí.
Jáhly lze připravovat na různé způsoby na slano i na sladko. Můžete udělat například jáhlovou kaši, nákyp, knedlíky, placky, karbanátky, korpusy na dezerty a dorty...

A jak na ně?
Jáhly několikrát pečlivě opereme ve studené vodě a vybereme z nich černá zrníčka.
Poměr vody a jáhel - na 1 hrnek jáhel je potřeba 1¾ hrnku vody
Vodu v hrnci přivedeme k varu a oprané jáhly do ní nasypeme.
Osolíme špetkou soli, přikryjeme pokličkou a ztlumíme plamen.
Vaříme dokud se voda nevstřebá a necháme chvíli dojít na plotně.

Já jáhly používám spíš jako ingredienci k dalším receptům, než abych je jedla samotné. Tak se v příštích dnech můžete těšit na nějaké dobré už skoro zimní jáhlové jídlo.

Hezké pondělní zdravé vaření přeju.
K.

Žádné komentáře:

Okomentovat