10. listopadu 2010

Jednoduchá krémová zeleninová polévka za 20 minut

Protože tento týden surfuju na dýňové vlně a díky různým receptům brázdím dýňový oceán, podělím se s vámi o recept na moji oblíbenou krémovou polévku, po které bych se snad i umlátila. Tentokrát jsem uvařila její dýňovo-cuketovou variantu.

Co k ní potřebujete:
1. zeleninu, opravdu hóóóóódně zeleniny (přece jenom je to krémová ZELENINOVÁ polévka), já většinou praktikuji postup „co lednička/spíž dá“, to znamená, jakou zeleninu zrovna máte po ruce nebo se jí už prostě potřebujete zbavit, protože už má lepší časy za sebou, ale není ještě ani plesnivá, ani seschlá, prostě tak akorát
může to být cibule, cuketa, mrkev, kedluben, brokolice, pórek, dýně, kapusta, ... a tak dál a tak podobně
já jsem tentokrát použila pouze cuketu a dýni
2. vodu nebo zeleninový vývar (postup přípravy zeleninového vývaru snad jindy)
3. olej (podle chuti - olivový, slunečnicový, snažte se to střídat a neomezovat se na používání pouze jednoho druhu oleje)
4. sůl, koření a bylinky podle fantazie (rozmarýn, bazalka, provensálské koření), miso pasta, sojová omáčka

A teď postup:
- veškerou dobře očištěnou a omytou zeleninu nakrájíme na větší kousky
- do hrnce nalijeme pár kapek oleje a rozehřejeme jej
- šupneme všechnu zeleninu do hrne (žádné cavyky s tím!), osolíme a okořeníme podle chuti (já jsem například pouze solila a dostala jsem tak naprosto čistou zeleninovou chuť, ale velice ráda takovou polévku ozvláštním například provensálským kořením)
- můžeme přikrýt pokličkou, ale co je hlavní - nezapomeneme míchat, aby se nám zelenina nepřipálila
- v momentě, kdy se nám zdá, že je zelenina dostatečně opečená, nalijeme jí za krk vodu nebo zeleninový vývar tak, aby byla všechna zelenina ponořená, opět přikryjeme pokličkou a dusíme a dusíme, dokud nám zelenina nezměkne
- když už je zelenina správně měkká, sejmeme hrnec z plamene a obsah hrnce rozmixujeme tyčkovým mixérem na velmi jemnou, hedvábnou hmotu (kdo nemá mixér, může použít i obyčejné šťouchadlo na brambory, polévka nebude sice tak krémová, ale i tak bude výborná, dokonce jsem vypozorovala menší  rozdíl v chuti pokud použiju tyčkový mixér a šťouchadlo, sami si vyzkoušejte, co vám víc chutná)
- rozmixovanou/rozšťouchanou zeleninovou hmotu vrátíme zpět na sporák a necháme mírně pojít varem, aby se nám spojila chuť
- stačí už pouze přidat miso pastu a trošku sojové omáčky a máme hotovo!

Podávání:
pro zjemnění chuti můžeme pokapat rostlinnou smetanou (obvykle používám značku Provamel nebo Gran cucina, cena se pohybuje kolem 30 korun), ozdobit čerstvě nasekanou petrželkou nebo opraženým chlebem
Et voilà!
Nechte si chutnat a příjemné podzimní vaření přeju!
K.

1 komentář:

  1. Tu polévku vřele doporučuju, měla jsem možnost ji ochutnat a je naprosto úžasná. V kombinaci s tím, že příprava je snadná, nebrání nikomu ji vyzkoušet doma:-)

    OdpovědětVymazat