23. listopadu 2010

Plněné jáhlové knedlíčky se zelím


Tak toto jsou prosím jáhlové knedlíčky plněné tempehem a cibulkou se zelím.
Jak na ně?

Zelí
Potřebujeme: zelí (kolik ho použijete nechám na vás), cibule, voda nebo zeleninový vývar, sůl, kmín (mletý, drcený nebo celý), kukuřičná mouka (pokud nemáte kukuřičnou, tak může být jakákoli jiná... už mluvím jako ten nejmenovaný známý televizní kuchař :-))

Zelí nakrájíme na proužky, dáme do hrnce, zalijeme vodou, přidáme špetku soli, přidáme kmín, zakryjeme pokličkou a dusíme a dusíme asi 20 minut. K čerstvému zelí můžete přidat i kysané, pokud nějaké máte.
V jiném hrnci necháme na oleji zhnědnout nadrobno nakrájenou cibulku, zaprášíme ji (kukuřičnou) moukou a necháme ještě trošku povařit.
Cibulku zaprášenou moukou přidáme k zelí a necháme ještě spolu chvilku povařit. Tímto bychom měli dosáhnout, že zelí získá hustou šťávu. Pokud se vám zdá ale příliš husté, klidně přilijte trošku vody nebo vývaru.

Náplň do knedlíků
tempeh (smažený nebo uzený), cibule, sójová omáčkasůl, olej
Cibuli nakrájíme nadrobno a tempeh nastrouháme na hrubém struhadle.
Do hrnce nalijeme kapku oleje, přidáme cibulku a osolíme ji. Krátce ji opečeme. Přidáme nastrouhaný tempeh a dále opékáme. Až nám cibulka s tempehem zhnědne (ale neměla by být spálená), pokapeme ji trochou sójové omáčky a máme hotovo.

Těsto na knedlíky
jáhly, pohanková mouka, sůl, ovesné vločky
Uvařené jáhly (základní recept už jsme si ukazovali) rozmixujeme na kaši a přidáme špetku soli. Teď přichází opravdová alchymie. Nemůžu vám říct, kolik mouky, burizonů (pokud nemáte burizony, tak tam být nemusí) a vloček máte dát. Každý si uvaří jiné množství jáhel takže říct vám, že tam máte dát tolik a tolik mouky a vloček prostě nemá smysl. Podle hustoty rozmixovaných jáhel přidáte mouku a vločky tak, aby těsto, které vznikne nebylo ani příliš řídké, ale ani příliš tuhé. Takové, aby se s ním dalo snadno pracovat. Pohanková mouka je důležitá, protože ta má schopnost těsto slepit dohromady. To platí skoro u každého zdravého těsta - pokud potřebujete, aby  těsto drželo, přidejte pohankovou mouku. Pokud jsme s konzistencí těsta spokojeni, můžeme přikročit k samotné výrobě knedlíků.
Důležité je, abyste při jejich výrobě měli mokré ruce. Já to dělám tak, že si do misky napustím vodu a pokaždé, než začnu dělat další knedlík, tak si je v ní namočím.
Záleží na vás, jak chcete knedlíky veliké a podle toho taky přizpůsobte velikost kuličky, ze které knedlík uděláte. Takže máme mokré ruce, uděláme kuličku, rozplácneme ji na dlani a doprostřed dáme lžičku náplně (tempeh s cibulí). Placku se pokusíme zformovat zpět do kuličky, aby nám vznikl knedlík s náplní uprostřed.
Je to docela špinavá práce, budete mít těsto až za ušima, ale o to víc by vám mělo chutnat, protože jste si knedlíčky udělali sami.
Když máme hotovo, dáme knedlíčky tak na 10 - 20 minut do páry. Nerada je vařím ve vodě, protože se stává, že se knedlíčky ve vodě rozpadnou. Pára je v tomto ohledu přece jenom šetrnější.
Takže máme knedlíčky i zelí hotové, ještě doporučuji přidat list salátu (abychom měli nějakou syrovou zeleninu na talíři) a taky nějakou kvašenou zeleninu (abychom podpořili naši střevní mikroflóru jinak než jogurtem :-))

Místo jáhel můžete použít jinou obilovinu, kterou máte zrovna po ruce, třeba rýži.

Vím, že to není zrovna nejlehčí recept, ale stojí za to, protože je moc dobrý. Zkuste to jednou, dvakrát. Nikdo vám nezaručí, že se to povede hned napoprvé, ale jak se říká - cvičení dělá mistra.

Příjemné zdravé vaření plné dobrých chutí a úžasných vůní přeju.
K.

Žádné komentáře:

Okomentovat