Na začátku týdne jsem se vydala na Zelný trh, abych si doplnila zásoby zeleniny. Mimo jiné jsem si s sebou domů přinesla docela statný kousek dýně, kterou měla paní prodavačka už dopředu nařezanou.
Pro mnohé z nás se dýně pojí spíše se svátkem Halloween, kdy se dýně vydlabávají, potom se do nich vyřezávají různé roztodivné obličeje a grimasy a nakonec se do nich vloží hořící svíčka. Dýně ovšem není jen na ozdobu, ale je také k jídlu. Má dlouhou tradici - je to jedna z nejstarších plodin, kterou pěstovali už indiáni v Severní a Jižní Americe. Existuje nepřeberné množství dýní různých tvarů, velikostí a barevných odstínů. Ale o tom mluvit nechci, to si můžete nastudovat sami na internetu, pokud budete chtít a ještě se třeba podívat na reportáž o historii dýně. Dýni můžete péct, smažit, dusit... a její výhodou je, že se dá připravit jak na sladko, tak na slano.
Já jsem si pro vás dnes připravila sladkou variantu, přesněji řečeno RÝŽOVO-DÝŇOVÉ PLACIČKY.
Recept je velmi jednoduchý, budete potřebovat:
1 hrnek uvařené rýže (pokud možno rýže natural)
½ hrnku nahrubo nastrouhané dýně
2 lžíce kukuřičného škrobu
kukuřičnou mouku (může být i jiná, třeba špaldová nebo pšeničná, pokud nemáte jinou)
2 lžíce oleje
sůl
Postup:
- v misce smícháme rýži, nastrouhanou dýni, škrob, sůl a olej
- mouku dáváme až nakonec a přidáme jí tolik, aby těsto nebylo příliš mokré, ale spíše pevné
- z těsta vytvarujeme placičky a pečeme dozlatova na olejem vymazané pánvi (kdo nechce péct na pánvi, může placičky dát do vymazaného plechu a upéct v troubě)
Těsto si můžeme přizpůsobit podle potřeby a chuti na slané nebo sladké. Ke slané variantě můžeme přidat například nakrájenou cibuli nebo česnek, sojovou omáčku nebo majoránku. Můžeme podávat s nějakou pomazánkou a kvašenou zeleninou.
Sladká varianta může obsahovat mletou skořici a kapku jablečného koncentrátu. Podáváme s marmeládou (já jsem použila borůvkovou marmeládu francouzské značky St. Dalfour), případně s rostlinnou šlehačkou (například šlehačku značky Hole, je příjemně sladká a proto se výborně hodí do dezertů, stojí asi 30 - 40 korun).
Můj výsledný produkt |
Samozřejmě, že tímto receptem dýňové hody nekončí, takže "stay tuned for more" :-)
Bon appetit a dýni zdar!
K.
Ľudia mávajú často voči zdravým jedlám predsudky. Ja naštastie, hoci sa teda príliš rozumne nestravujem, nesúdim dopredu a rada si dám:) Katkine placky (a nie len tie) som ochutnala a nemôžem nič iné, než vrelo odporúčať! Navyše, skvelý zážitok zo zdravého jedla je vždy nasledovaný dobrým pocitom zo seba samého, z toho že sme urobili niečo pre svoju telesnú pohodu. Takže, rozhodne vyskúšajte!:)
OdpovědětVymazat