Rýže natural je tzv. rýže nehlazená. To znamená, že je zbavena pouze slupky, a má na rozdíl od bílé rýže, která je dále průmyslově zpracovávána, více vitaminů a minerálů.
Obecně je mnoho druhů rýží, liší se například podle tvaru zrn na dlouhozrnnou, krátkozrnnou a kulatozrnnou. Ale existuje taky Arborio, Basmati, jasmínová, Carnaroli, divoká,...
Rýže natural je běžně k dostání snad v každé rozumné prodejně zdravé výživy, půl kila stojí přibližně 35 korun.
Postup vaření:
- rýži propereme ve studené vodě a odstraníme nečistoty
- na jeden hrnek rýže potřebujeme zpravidla dva hrnky vody
- přivedeme k varu
- posbíráme z povrchu pěnu, která se vyvařila z nečistot
- mírně osolíme, přikryjeme pokličkou a vaříme, dokud se voda nevstřebá
- a teď přijde zajímavá věc: když se voda vstřebá, hrnec sejmeme z plamene a i s pokličkou jej zabalíme do nějaké deky nebo peřiny a necháme ještě asi půl hodinky odpočinout, aby rýže úplně změkla
Rýže má mnoho použití. Může být jako příloha k hlavnímu chodu, ale dá se použít do kaší, placek, těsta... ale k tomu se snad taky časem dostaneme.
Tak dobrou rýžovou chuť!
K.
Žádné komentáře:
Okomentovat