A je tu první letošní zdravý recept! Přišla s ním mamka a musím říct, že jsem byla příjemně překvapená, jak je tenhle druh kvašené zeleniny chutný, v porovnání s pickles (krátce kvašenou zeleninou) má výraznější chuť. Tak jdeme na to!
Na kvašenou zeleninu budeme potřebovat: cibuli, celer, mrkev, papriku, nové koření, bobkový list, vodu, sůl a zavařovací sklenice. Zeleninu můžete zvolit podle vlastní fantazie, třeba přidat ředkev, červenou řepu a třeba i jablka. Ale celkem by ve sklenici mělo být maximálně 5 různých druhů zeleniny.
Zelí nakrájíme na nudličky a krátce povaříme v mírně osolené vodě.
Papriku a cibuli nakrájíme na kolečka, mrkev a celer nakrájíme na tenké nudličky a vše spolu důkladně promícháme.
Na dno každé sklenice dáme 3-5 kuliček pepře, 1-2 kuličky nového koření a bobkový list.
Zeleninu napěchujeme do sklenice do výšky 3 centimetry pod okraj a zalijeme ji nálevem. Ten si připravíme z 1 litru vody a 30 gramů soli, vodu se solí spolu povaříme a necháme vychladnout. Na sklenici volně položíme víčko a nezavíráme ji. Takto necháme 10 dní kvasit. Zelenina musí být po celou dobu kvašení v nálevu. Pokud by se část nálevu odpařila, nálev opět doplníme (opět v poměru 30 g soli na 1 l vody). Po doplnění nálevu necháme zeleninu ještě jeden týden kvasit.
Po 17 dnech můžeme kvašenou zeleninu konzumovat. V lednici vydrží minimálně 2 týdny.
Do nového roku přeji hodně zdravých, zajímavých a dobrých receptů,
K.
Žádné komentáře:
Okomentovat