16. ledna 2014

Fazolový nákyp se žampiony

Hezký den všem,
fazole nejčastěji vařím jako guláš nebo je dávám do pomazánky. Tentokrát mě z nich napadlo udělat nákyp. Moc se povedl. Sama ani nevím, proč neděláme podobné nákypy častěji, výborně se totiž hodí do zimního jídelníčku. Na obrázku vidíte hotový nákyp vzadu (takové to hnědo oranžové). Na talíři je potom ještě špaldové kernotto, pickles, trocha daikonu se sojovou omáčkou a zeleninová omáčka (něco na způsob svíčkové) s řeřichou.



Co budeme na nákyp potřebovat?
uvařenou fazoli, libovolnou zeleninu (já jsem použila cibuli, mrkev a česnek), žampiony, nějaké bylinky jako třeba majoránku nebo tymián, olej, sůl a trochu vody z fazolí.
Na případné zahuštění nákypu si připravte jemné ovesné vločky, pohankovou mouku a mišutku.

 Zeleninu očistíme a nakrájíme na větší kousky. Potom jako vždy olej, zelenina, bylinky, sůl, poklička a dusíme, dokud není zelenina měkká. V případě potřeby můžeme podlívat vodou z fazolí, horkou vodou nebo zeleninovým vývarem.

Očištěné žampiony si nakrájíme na plátky

 a opečeme na pánvi.

A teď už budeme jen mixovat a míchat. Takže změklou zeleninu rozmixujeme s fazolemi. Potom přidáme žampiony, ty jsem už nemixovala, protože jsem chtěla, aby byly v nákypu vidět.

Pokud se vám zdá nákyp příliš řídký, přidejte trochu ovesných vloček nebo mišutky, ty pohltí vlhkost z hmoty. Zahustit můžete také pohankovou moukou, která zajistí, že vám nákyp bude držet pohromadě. Nyní můžete nákyp ochutnat a případně ještě dosolit nebo jinak ochutit.

 Nákyp navrstvíme do olejem vymazaného pekáčku, povrch ještě můžeme pokapat trochou oleje a pečeme v předehřáté troubě na 180-200 stupňů asi 30-40 minut.


Do nákypu můžete místo žampionů přidat třeba olivy. Fantazii se meze nekladou.

Dobrou fazolovou chuť,
K.

Žádné komentáře:

Okomentovat