Zdravím všechny příznivce zdravého vaření,
dnes bych vám ráda ukázala jeden z mých oblíbených receptů z poslední doby. Lasagne a těstoviny vůbec mám velmi ráda, tak jsem si řekla, že zkusím recept na lasagne trochu odlehčit a udělat je se zeleninou a tempehem. Moc se povedly. Jdeme na to!
Nejdříve marinujeme tempeh v sojové omáčce.
Připravíme si zeleninu podle chuti. Já jsem tentokrát použila cibuli, česnek, dýni, mrkev a cibuli. Hodila by se ale také například cuketa nebo pórek.
Zeleninu nakrájenou na drobné kostičky restujeme na oleji. Nezapomeňte ji osolit.
Tempeh rozdrobíme nebo nakrájíme nadrobno a přidáme k zelenině.
Nakonec do zeleniny můžeme přidat i trochu kečupu nebo protlaku.
A takto vypadá hotová zeleninová směs s tempehem.
Nyní se vrhneme na bešamel. Olej rozehřejeme a přidáme mouku. Já jsem použila celozrnnou mouku, proto se bešamel může zdát tmavší. Neustále mícháme.
Jíšku zředíme horkým obilným mlékem a za stálého míchání ji vaříme, dokud nezhoustne. Osolíme, ochutíme trochou nastrouhaného muškátového oříšku.
Když jsou zeleninová směs i bešamel hotové, můžeme začít kompletovat lasagne :) Na dno pekáčku dáme několik lžic bešamelu.
Potom přijdou na řadu lasagne,
zeleninová směs,
znovu bešamel,
opět lasagne a takto postupujeme, dokud nespotřebujeme všechny ingredience.
Poslední vrstvou by měly být těstoviny a bešamel.
Pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů asi půl hodiny, dokud povrch lasagní nezezlátne.
Nechte si chutnat. Krásný začátek února přeje,
K.
Žádné komentáře:
Okomentovat