1. února 2014

Zeleninové lasagne s tempehem

Zdravím všechny příznivce zdravého vaření,
dnes bych vám ráda ukázala jeden z mých oblíbených receptů z poslední doby. Lasagne a těstoviny vůbec mám velmi ráda, tak jsem si řekla, že zkusím recept na lasagne trochu odlehčit a udělat je se zeleninou a tempehem. Moc se povedly. Jdeme na to!



Nejdříve marinujeme tempeh v sojové omáčce. 

Připravíme si zeleninu podle chuti. Já jsem tentokrát použila cibuli, česnek, dýni, mrkev a cibuli. Hodila by se ale také například cuketa nebo pórek.

Zeleninu nakrájenou na drobné kostičky restujeme na oleji. Nezapomeňte ji osolit.

Tempeh rozdrobíme nebo nakrájíme nadrobno a přidáme k zelenině.

Nakonec do zeleniny můžeme přidat i trochu kečupu nebo protlaku.

A takto vypadá hotová zeleninová směs s tempehem.  

Nyní se vrhneme na bešamel. Olej rozehřejeme a přidáme mouku. Já jsem použila celozrnnou mouku, proto se bešamel může zdát tmavší. Neustále mícháme.

Jíšku zředíme horkým obilným mlékem a za stálého míchání ji vaříme, dokud nezhoustne. Osolíme, ochutíme trochou nastrouhaného muškátového oříšku.

Když jsou zeleninová směs i bešamel hotové, můžeme začít kompletovat lasagne :) Na dno pekáčku dáme několik lžic bešamelu.

Potom přijdou na řadu lasagne,

zeleninová směs,

znovu bešamel,

opět lasagne a takto postupujeme, dokud nespotřebujeme všechny ingredience.

Poslední vrstvou by měly být těstoviny a bešamel.

Pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů asi půl hodiny, dokud povrch lasagní nezezlátne.


Nechte si chutnat. Krásný začátek února přeje,
K.

Žádné komentáře:

Okomentovat