8. ledna 2014

Jablka a krém se skořicí

Receptů na dezerty a různé krémy se na blogu objevilo už několik a dnes k nim přibude další. Tyhle dobroty dělám většinou odpoledne, když se mamka vrátí z práce. Uvaříme si nějaký dobrý čaj nebo obilnou kávu, vychutnáváme si dezert a povídáme si. Je to takový malý rodinný rituál, který vřele doporučuju. Ale zpět k jablkům se skořicí!



Jablka omyjeme, očistíme, nakrájíme, dáme do hrnce, podlijeme trochou vody, osolíme (stačí malá špetka soli), dáme pokličku a vaříme dokud jablka nezměknou. Můžete je posypat i trochou skořice, aby to bylo trochu zajímavější.


Na dno misky jsem dala domácí sladové sušenky (recept tady). Můžete dát ale úplně cokoli vás napadne... třeba burisony nebo nějaké lupínky. Prostě aby to trochu křupalo.

Na sušenky jsem dala povařená jablka a to vše zalila krémem se skořicí. Tento krém se hodně podobá kokosovému krému, který se na blogu objevil již před nějakým časem.

1. Na troše oleje jsem zpěnila jednu lžíci sladěnky.
2. V hrníčku jsem si připravila tři čajové lžičky obilného (pohankového) mléka a dvě kávové lžičky mleté skořice a zalila jsem to horkou vodou.
3. Tuto směs s obilným mlékem jsem nalila na zpěněný slad. Je nutno krém stále míchat, aby se nepřipálil.
4. Potom necháme krém projít varem.
5. V misce rozmícháme nejméně dvě čajové lžičky kukuřičného škrobu s trochou studené vody a nalijeme ji do krému. Je potřeba neustále míchat, krém totiž rychle houstne.
6. Vaříme ještě asi 2 minuty a potom je už krém hotový.
7. Nalijeme jej do misek a ozdobíme podle vlastní fantazie a chuti.




Máte i vy nějaký rituál spojený s jídlem?

Krásný osmý lednový den přeje,
Kat

4 komentáře:

  1. Jen tak se skořicí povařená a rozmixovaná jablíčka jím hrozně často, máme jich totiž nadbytek. Doporučuji jestli znáš čaj dáta masalá, tak někdy k jablkám přidat trošku toho koření na čaj. Já je pak ještě mixuju a chutná to jako dáta a jablkový dezert v jednom :) Až bude po zkouškovém, tak zkusím tady to s tím skořicovým krémem.

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj Hani, koření dáta masála neznám, ale určitě ho ráda vyzkouším. Kupuješ ho ve zdravé výživě nebo někde jinde? Hodně štěstí u zkoušek! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kupuji ho ve zdravé výživě u FF na Veveří - Naturka. Je tam nejlevnější, 50g okolo 50kč, jinde za něj chtějí i stovku. Je to vlastně směs kardamomu, zázvoru, skořice, hřebíčku a bílého pepře. Normálně se z toho dělá čaj s mlékem, ten je výtečný. Díky :)

      Vymazat
  3. Právě do téhle zdravé výživy moc nechodím, ale určitě si tam pro to zajdu. Ještě mě napadlo si tu směs udělat doma, ale nechce se mi kvůli tomu shánět bílý pepř :)

    OdpovědětVymazat