13. ledna 2014

Špagety s tempehem a omáčkou z červené řepy

Dnes jsem si pro vás připravila recept na špagety s "boloňskou" omáčkou a smaženým tempehem. Podobnou omáčku jste mohli vidět už v receptu na plněnou papriku. Tentokrát mě napadlo použít trošku jiné druhy koření a dát ji na špagety. Moc se povedla, takže vám ji vřele doporučuju vyzkoušet. K zimnímu období se totiž skvěle hodí.


Tohle je prosím náš domácí tempeh, na který jsme s maminkou náležitě pyšné. Nakrájela jsem ho na malé kostičky, pokapala sojovou omáčkou shoyu a nechala asi půl hodiny marinovat.

V hrnci se mi zatím dusila cibule, mrkev, červená řepa a česnek. Zelenina je nakrájená na větší kousky, protože se stejně bude mixovat. Postup dušení zeleniny už určitě znáte, ale pro jistotu: na dno hrnce dáte olej, na to zeleninu, potom špetku soli a to vše přiklopíte pokličkou a dusíte na středním plameni. Pokud by se zdálo, že se zelenina chtěla připalovat, podlijeme horkou vodou nebo horkým vývarem. K zelenině jsem pro lepší chuť ještě přidala bylinky - bazalku, majoránku, oregano a tymián.

Když je zelenina měkká (a přesvědčte se, že je měkká, protože třeba takové řepě to trvá o něco déle než mrkvi s cibulí), rozmixuji ji tyčkovým mixérem do hladka.

Potom už zbývá jen rozmixovanou omáčkou trochu povařit a dochutit. Použila jsem lžičku umeoctu a jablečného octu a na zjemnění chutí trochu rostlinné smetany.

Potom už zbývalo jen uvařit špagety a osmažit tempeh a bylo hotovo.

Et voilà! Jen se po nich doma zaprášilo :)

Nechte si chutnat,
K.

Žádné komentáře:

Okomentovat