Na perník z kvašeného těsta budeme potřebovat:
1 hrnek kvašeného těsta (recept najdete zde)
1 hrnek sušeného ovoce (můžou být meruňky, švestky, brusinky, rozinky)
1 hrnek vody
1 hrnek ořechů
3 lžíce oleje
3 lžíce sušeného mléka
1/2 lžičky skořice
špetku strouhaného muškátového oříšku
špetku badyánu
2 lžíce karobového prášku
(nebo můžete použít perníkové koření ze sáčku)
citronovou kůru
1 až 1 a půl hrnku mišutky
Jak na to?
Hrnek sušeného ovoce (my jsme použili meruňky a brusinky) asi na hodinu namočíme v hrnku vody.
Kvašené těsto smícháme s nakrájeným ovocem.
Přidáme nakrájené ořechy,
sušené mléko,
karobový prášek,
olej,
koření a citronovou kůru.
Vše dobře promícháme. V tomto okamžiku je těsto dost mokré, takže musíme přidat mišutku, která má schopnost pohlcovat tekutinu a slouží jako zahušťovadlo. Mišutky přidáme tolik, aby bylo těsto kompaktní a ne příliš mokré.
Pekáč můžeme vymazat tukem a vysypat třeba kokosem nebo použít papír na pečení a těsto do něj vlhkýma rukama natlačit.
Pečeme nejdříve 20 minut na 180 stupňů, potom snížíme teplotu na 150 stupňů a pečeme dalších 40 minut.
Perník krájíme, až když vychladl.
Upozornění: perník z dosud nezjištěných důvodů mizí jak pára nad hrncem.
Příjemné mlsání přeje,
Kat
Žádné komentáře:
Okomentovat