9. června 2013

Perník z kvašeného těsta

Slíbila jsem vám nějaký recept na dezert z kvašeného těsta, takže tady je.

Na perník z kvašeného těsta budeme potřebovat:
1 hrnek kvašeného těsta (recept najdete zde)
1 hrnek sušeného ovoce (můžou být meruňky, švestky, brusinky, rozinky)
1 hrnek vody
1 hrnek ořechů
3 lžíce oleje
3 lžíce sušeného mléka
1/2 lžičky skořice
špetku strouhaného muškátového oříšku
špetku badyánu
2 lžíce karobového prášku
(nebo můžete použít perníkové koření ze sáčku)
citronovou kůru
1 až 1 a půl hrnku mišutky

Jak na to?
Hrnek sušeného ovoce (my jsme použili meruňky a brusinky) asi na hodinu namočíme v hrnku vody.

Kvašené těsto smícháme s nakrájeným ovocem.

Přidáme nakrájené ořechy,

sušené mléko,

karobový prášek,

olej,

koření a citronovou kůru.

Vše dobře promícháme. V tomto okamžiku je těsto dost mokré, takže musíme přidat mišutku, která má schopnost pohlcovat tekutinu a slouží jako zahušťovadlo. Mišutky přidáme tolik, aby bylo těsto kompaktní a ne příliš mokré.



Pekáč můžeme vymazat tukem a vysypat třeba kokosem nebo použít papír na pečení a těsto do něj vlhkýma rukama natlačit.

Pečeme nejdříve 20 minut na 180 stupňů, potom snížíme teplotu na 150 stupňů a pečeme dalších 40 minut.
Perník krájíme, až když vychladl.


 Upozornění: perník z dosud nezjištěných důvodů mizí jak pára nad hrncem.

Příjemné mlsání přeje,
Kat

Žádné komentáře:

Okomentovat