16. června 2013

Domácí tofu

Kdysi dávno jsme omylem ve zdravé výživě koupili  japonskou sůl nigari. Z internetu jsme zjistili, že se tento druh soli používá na výrobu tofu ze sojového mléka. Tak jsme se rozhodli, že když nigari máme doma, zkusíme si udělat domácí tofu. I když není jeho příprava úplně jednoduchá, výsledek určitě stojí za to.

Na domácí tofu budeme potřebovat:
sojové boby
vodu
nigari (nebo citronovou šťávu)

velký hrnec
výkonný mixer
pláténko (my jsme použili trojcípý šátek z autolékárničky)

Hluboký nádech a jdeme na to:

1/2 kg sojových bobů necháme asi 12 hodin namáčet ve vodě.

Potom vodu slijeme.

Boby rozmixujeme s přibližně 1 litrem studené vody na hladkou kaši.


Ve velkém hrnci dáme vařit 2,5 litru vody.

V této vodě rozmícháme rozmixované boby a necháme asi 10 minut vařit.


Během toho sbíráme pěnu, která se vytvořila na povrchu.

Hrnec odstavíme a necháme asi 10 minut odpočívat. Potom znovu přivedeme k varu a přecedíme přes plátno (nebo v našem případě přes trojcípý šátek). Můžeme si pomoci lžící, abychom veškeré sojové mléko protlačili přes plátno.



Hmota, kterou jsme přecedili je tedy sojové mléko, které budeme dále zpracovávat tak, abychom dostali tofu. Hmota, která se usadí na dně šátku, se jmenuje okara. Tu rozhodně nevyhazujte, protože se tato sojová drť dá použít například do sladkého pečiva místo tvarohu. Okara vypadá takto:


A jedeme dál! V 1 dcl vody rozpustíme 4 lžičky nigari.

Přecezené sojové mléko opět zahřejeme

a po lžičkách postupně přidáváme nigari s vodou a vždy důkladně zamícháme.

Nigari s vodou bude působit jako koagulant a díky němu se v mléce vysráží bílkovina (tofu). Jakmile se začne bílkovina srážet, přestaňte nigari přidávat. Necháme 10 minut odpočívat.

Vysrážené tofu opět přecedíme přes šátek.



Šátek zavážeme a necháme asi hodinu okapat.

A máme hotovo!

Z půl kila sojových bobů máme asi 400 gramů domácího tofu

a hromadu okary.

Chce to odvahu, ale výsledek rozhodně stojí za to, protože jeho chuť domácího tofu je opravdu lahodná. 
K.

Žádné komentáře:

Okomentovat