Pokud jste v 80. letech minulého století studovali na farmaceutické fakultě v Bratislavě, jistě rádi vzpomínáte na tresku v majonéze ze školního bufetu. Tedy aspoň moji rodiče si na to velmi rádi vzpomínají. (Dnešní recept si ale určitě vychutnají i ti, kteří s treskou v majonéze žádné vzpomínky spojené nemají.)
Sobota je u nás (podle nově zavedené tradice) dnem, kdy se v jednom z jídel objeví ryba, a proto se maminka rozhodla, že se chuť této dobroty pokusí znovu vykouzlit a udělat na večeři tresku v majonéze, samozřejmě té zdravé.
Na tresku v "majonéze" budeme potřebovat:
tresku (pokud nemáte tresku, dejte tam... no však to znáte :)
mrkev
celer
slunečnicový olej
rostlinnou smetanu
šťávu z čerstvého citronu
hořčici
umeocet
sůl
pepř
Postup:
Na pánev dáme trochu oleje a dáme na něm dusit (pod pokličkou) rybu ochucenou solí a pepřem.
V páře uvaříme celer a mrkev. Všechny ingredience necháme vychladnout.
Rybu vidličkou (třeba rovnou na pánvi) rozcupujeme na malé kousíčky (nezapomeneme vytáhnout případné kosti).
K rybě nadrobno nastrouháme celer a mrkev.
Rostlinnou smetanu šleháme za postupného přidávání oleje. Poměr smetany a oleje asi 2:1. Potom přidáme šťávu z půlky citronu. Po přidání citronu by měla majonéza trochu zhoustnout.
Přidamé majonézu k rybě.
Podle chuti přídáme hořčici a umeocet a všechno pořádně zamícháme.
Dobrou chuť s trochou nostalgie přeje
K.
Žádné komentáře:
Okomentovat