Jistě si vzpomínáte na tento recept na domácí jogurt. Kdo ho vyzkoušel, jistě mi potvrdí, že je naprosto úžasný a výborný. Jsou ovšem mezi námi tací, kteří mléčnou bílkovinu obsaženou v tomto jogurtu ze zdravotních důvodů nemohou jíst. A tak jsme se (ne jenom) pro ně rozhodly vyrobit jogurt sojový, který mléčnou bílkovinu neobsahuje.
Na sojový jogurt budeme potřebovat:
1 litr sojového mléka značky Alpro Soya (obsahuje sice trochu cukru, ale chuťově nám vyhovuje nejlépe, má maličko vanilkovou příchuť)
1,5 čajové lžičky práškového agaru rozpuštěného ve vodě
2 lžíce živého jogurtu (my jsme použili jogurt značky Olma)
Postup:
Litr sojového mléka ohřejeme na 90 stupňů.
Zamícháme do něj agar rozpuštěný ve vodě.
Necháme zchladnout asi na 50 stupňů (Pokud nemáte teploměr, správnou teplotu poznáte podle toho, že pokud přiložíte ruce na hrnec, bude sice teplý, ale nepopálíte se.) a vmícháme jogurtovou kulturu (živý jogurt).
Důkladně promícháme a nalijme do sklenic.
My jsme jogurt dělali v naší pekárně při teplotě 46 stupňů, ale lze jej udělat i tak, že sklenice zabalíte do deky a dáte na radiátor nebo použijete elektrickou dečku.
Výroba jogurtu trvá asi 8 hodin. Po uplynutí této doby nechejte sklenice zchladit a poté dejte do lednice.
Agar ochlazením ztuhne a vytvoří jogurtovou konzistenci.
Dobrou jogurtovou chuť,
K.
Ahoj můžu se zeptat jak chutná tento sojový jogurt?Ty kupované jsou fujfuj tak jestli tyto domácí jsou chuťově jiné. Pokud ano k jaké chuti by si přirovnala?Díky za odpověď Jazzka
OdpovědětVymazatPs.máš moc pěkný blog :)
Ahoj Jano, s tvým názorem ohledně kupovaných sojových jogurtů musím souhlasit, opravdu nejsou nic moc. Proto jsme začali doma vyrábět ty domácí, které se od těch kupovaných výrazně liší, nemají totiž takovou tu umělou chuť. Zatím jsme je zkoušeli vyrábět ze sojového mléka značky Alpro Soya. Chuť má nasládlou a jemně vanilkovou. Mě osobně moc chutná. Určitě se neboj a aspoň jednou to zkus, stojí to za to. A dej vědět, jak se povedl :)
OdpovědětVymazatKat
Ahoj, můžu se zeptat, jak jste z hotového výrobku odstranili "mléčnou bílkovinu" obsaženou v přidávaném živém jogurtu? Musím dodržovat bezmléčnou dietu a nemohu si dovolit ani ty dvě lžičky jogurtu. Díky za radu.
OdpovědětVymazatAhoj, my v rodině intoleranci mléčné bílkoviny nemáme, proto si můžeme dovolit dát do sojového jogurtu ten živý jogurt. Pokud máš tuto intoleranci, šlo by místo živého jogurtu použít nějaký kupovaný sojový jogurt. Hledala jsem na internetu a narazila na doporučení do sojového jogurtu použít jogurty značky Joya nebo Sojade. Přidej ho několik lžic a uvidíš. Všechno je potřeba vyzkoušet metodou pokus-omyl. Dej mi vědět, jak se ti jogurt povedl. Až budeme dělat sojový jogurt příště, zkusím do něj přidat kulturu ze sojového jogurtu a dám vědět, jak to dopadlo.
VymazatKrásný dobrý den,¨zní to moc zajímavě a pokusím se hned jogurtek vyrobit...děkuji za tip:-) akorát si také nemohu dovolit tu mléčnou kulturu a zkusím sojový jogurt,
OdpovědětVymazatakorát bych se ráda zeptala, zda agar považujete za nutnost? myslíte, že bez něj by to bylo řídké?.-( a lze provést úspěšnou výrobu i bez teploměru a jogurtu zabaleného jen v dece? moc díky
Dobrý den, Terezo, agar je tam opravdu jen pro tu konzistenci. Proto, že do jogurtu dáváme sojové (nebo jiné) mléko, není tam nic, co by jogurt skutečně zahustilo. Nutné to samozřejmě není, jogurt bez agaru je sice řídký, ale bude chutnat stejně dobře. Vadí vám jeho chuť nebo proč jej do jogurtu nechcete dávat? Určitě to půjde jen s dekou a bez teploměru. Ať se daří!
Vymazat