3. září 2012

Cizrna na paprice

Nový týden a nový recept. Cizrnu mám velmi ráda, Dají se z ní dělat hlavně skvělé a lehké pomazánky. Dnes vám ale ukážu jiné jídlo z cizrny, jedno z našich nejoblíbenějších, cizrnu na paprice. Určitě si ji udělejte, je to skvělá dobrota.

Cizrnu je potřeba nejdříve namočit přes noc ve studené vodě.  Potom vodu slijeme a dáme novou. K cizrně můžeme přidat kousek mořské řasy a saturejku nebo majoránku. V tlakovém hrnci přivedeme cizrnu k varu, ztlumíme plamen a pomalu vaříme asi 40 až 5 minut. Až cizrna vychladne, otevřeme tlakový hrnec a zkontrolujeme, že je měkká. (V případě, že jste líní cizrnu vařit nebo nemáte zrovna času nazbyt, můžete tyto kroky přeskočit a zaběhnout si do obchodu pro konzervu cizrny.)

Takže cizrnu bychom měli uvařenou...

V hrnci s kapkou oleje orestujeme nadrobno nakrájenou cibulku. Nezapomeňte ji posolit.

Když je dostatečně opečená, přidáme sladkou papriku.

Ještě chvíli necháme opékat, ale ne moc dlouho, jinak by se mohla paprika připálit a jídlo by  zhořklo. Potom zalijeme horkou vodou nebo horkým zeleninovým vývarem.

Zamíchat, nechat chvíli vřít. A zatím co se cibule s paprikou vaří, rozmixujeme si tyčkovým mixérem asi polovinu uvařené cizrny. Druhou polovinu necháme na později.

Rozmixovanou cizrnu přidáme k cibuli a paprice, zamícháme a necháme opět přejít varem.

 Teď už nám zbývá jen přidat druhou polovinu cizrny...

... a trochu nakrájeného pórku.

Pokud je potřeba, dosolíme a můžeme přidat i trochu rostlinné smetany pro zjemnění chuti. Necháme ještě jednou projít varem a máme hotovo.

Doufám, že vám bude chutnat.

Krásné pozdní léto všem,
K.

Žádné komentáře:

Okomentovat