28. srpna 2012

Cuketové šílenství

I když už se cuketová sezona (naneštěstí) blíží ke konci, v naší ledničce se ještě stále vyskytuje alespoň jeden exemplář této úžasné zeleniny. Jeden ani nestačí zírat, na co všechno se cuketa dá použít. Smažená, gratinovaná, zapečená, dušená, sotýrovaná... do slaného koláče, do bábovky, do muffinů... někdy ani nezjistíte, že se v jídle nějaká cuketa vůbec schovává.

Dnes jsem v naší lednici na cuketu narazila a dumala, co s ní. Nakonec z toho vznikla zapečená cuketa. A musím se pochválit, že se mi moc povedla. Tak jdeme na věc.

Cuketu dobře omyjeme, zbavíme konců, podélně rozpůlíme a vydlabeme prostředek se semínky (ten ale nevyhazujeme, bude se nám ještě hodit).

Cukety ponoříme na několik minut do vroucí osolené vody a potom na chvíli do studené vody,...

... aby změkly.

Na pánvičce na troše oleje orestujeme na kostičky nakrájenou cibuli, vnitřek cukety, stroužek česneku,...

... rajče a bazalku. Směs samozřejmě nezapomeneme osolit.

Na olejem vymazaný plech položíme cukety...

... naplníme je směsí z pánve, pokapeme olejem a pečeme na 175 stupňů asi 30 minut.

Když zbývá asi 5 - 10 minut do konce pečení, pokryjeme cukety sójovým sýrem.

A výborná a lehká večeře je na světě.

Dobrou chuť,
K.

Žádné komentáře:

Okomentovat