10. září 2012

Něco pro mlsouny, díl 1.

Tak jsme z léta pokročili do pozdního léta. Pokud bychom se na toto období podívali z pohledu čínské medicíny a teorie pěti elementů (pro více informací se podívejte třeba sem), zjistíme, že, co se týče našich orgánů, převládají  v něm žaludek, slezina a slinivka břišní. A taky sladká chuť.
Pokud máme tyto orgány nějakým způsobem oslabeny nebo je zatížíme více než je zdrávo, bývá většinou chuť na sladké větší. Sladká chuť je pro naše tělo velmi důležitá a potřebná, takže není v žádné případě vhodné se sladkému úplně vyhýbat. Ale řešením chuti na sladké není ani spořádat celou tabulku čokolády nebo kýbl zmrzliny. Takže co s tím? Recept na výborné sladké (a rychlé) mlsání!

Ovoce s rýžovým krémem


Jakékoliv ovoce, které zrovna máte doma (jablka, švestky, broskve, hrušky) očistěte, nakrájejte, trochu osolte a vařte, dokud nevznikne rozvar. V případě potřeby můžete trochu podlít vodou.

Rýžový krém
Budete potřebovat: 250 ml vody, 60 g sušené sojové smetany "Soja creamer" (pokud nemáte sojovou smetanu, můžete použít i sojové mléko, jen dejte asi o 10 g mléka více), 50 g hladké rýžové mouky, javorový sirup (asi 1 lžíce), 1 lžíce slunečnicového nebo sezamového oleje, kokosový cukr

Sušenou smetanu vmícháme do 250 ml vlažné vody.


 Potom do smetany zamícháme rýžovou mouku a dáme pomalu vařit. Osladíme javorovým sirupem a případně kokosovým cukrem. A  omastíme olejem.


Za neustálého míchání vaříme asi 2 minuty na hustou kašičku.

Dáme na ovoce a máme hotovo.

Na dozdobení můžete použít třeba kakao nebo karob.

Nebojte se a směle do toho.
K.

Žádné komentáře:

Okomentovat