Obilný krém dělám, když mám chuť na sladké a zároveň mám uvařenou nějakou obilovinu. Je to rychlý recept, jen je na něj potřeba trochu těžší mašinerie než obyčejný tyčkový mixér, protože s ním (tedy aspoň s tím mým) se nedá vytvořit tak hladký krém, jak bych si představovala.
Tady vidíte mého pomocníka. Má už sice nějaký ten pátek, ale práci zastane lépe než většina současných robotů.
Základní ingredience na obilný krém:
- nějaká obilovina (na tento krém používám hlavně jáhly, ale také rýži nebo kroupy), když obilovinu vařím, dávám asi o půl hrnku víc vody než obvykle. Mám tak jistotu, že je opravdu dobře uvařená.
- obilné mléko (většinou pohankové) rozpuštěné v horké vodě
- slad (měli jsme doma rýžový)
Toto je základ. Uvařenou obilovinu dám do mixéru, přidám lžíci sladu a obilné mléko. Množství je individuální. Pokud má někdo raději sladší krém, dá více sladu. Pokud ho chcete více tekutý, dáte více obilného mléka. A mixuju a mixuju, dokud nemám požadovanou konzistenci.
Aby nebyl krém tak nudný a měl dobrou chuť, dá se ozvláštnit například přidáním karobu, kakaa, skořice nebo mandlového másla vlastní výroby.
Ptáte se, co to je to mandlové máslo?
Mandle očistím od slupky, dám na pánev a zahřívám, dokud se nezačnou "potit" (objeví se na nich takové kapičky). To je signál, že mandlový olej začal vystupovat na povrch mandlí a že je čas mixovat. Ještě teplé mandle dám do mixéru a mixuju, dokud nevznikne taková pasta. Je potřeba být trpělivý, protože se to nestane hned. Něco podobného se dá udělat i s oříšky a vznikne, světe div se, oříškové máslo.
Já jsem tedy udělala variantu pouze s mandlovým máslem, ale už jsme měli doma i pohár dvoubarevný, jedna část krému byla jen s mandlovým máslem a k druhé části jsem přidala ještě karob.
Dobré mlsání přeje,
K.
Žádné komentáře:
Okomentovat