19. září 2011

Kdo maže, ten jede 2 aneb ořechová pomazánka s tofu základem

Vařit každý den je vyčerpávající. Jenom si to představte. Pokud máte nějaké zdravotní omezení (například nějakou dietu, trpíte intolerancí lepku nebo třeba laktózy), nemůžete se stravovat jako obyčejní smrtelníci. Proto byste si v ideálním případě měl každý den vařit snídani, oběd a večeři. Tedy v případě, že nenajdete takové stravovací zařízení, které vám, co se týče vašeho omezení, vyjde vstříc. A i když třeba žádnými potížemi netrpíte, a chcete se jenom stravovat jakžtakž zdravě, tak jako tak skončíte alespoň jednou denně u plotny.
O prázdninách, které už jsou naneštěstí za námi, jsem vařila většinou oběd. Problém nastal s večeří. Vařit něco komplikovaného se mi nechtělo a z obědu většinou nic nezbylo. Takže řešením je ukuchtit něco jednoduchého, co nezabere moc času. Třeba pomazánku. Jeden recept na pomazánku už tady byl - na luštěninovou pomazánku. Tentokrát uzrál čas na pomazánku s tofu, kterou jsem ozvláštnila hrstkou vlašských ořechů. Tak jdeme na to!

Budeme potřebovat:
zeleninu (mrkev, cibuli, česnek,... podle chuti), tofu (marinované, uzené nebo natural - taky podle chuti), sůl, koření - 1 bobkový list, 3 nebo 4 kuličky nového koření, 3 nebo 4 kuličky černého pepře, zeleninový vývar nebo vodu, vlašské ořechy, sojovou omáčku a trošku hořčice

Jak na to:
1. Zeleninu očistíme, nakrájíme na větší kousky (není potřeba příliš precizně, stejně se to bude mixovat)
2. Do hrnce dáme kapku oleje a restujeme na něm zeleninu. Nezapomeňte osolit. Přidáme koření.


3. Přidáme na kostičky pokrájené tofu.


4. Když se nám to začne připalovat, podlijeme vývarem nebo vodou.
5. Dusáme dokud se alespoň část vody nevypaří.
6. Směs rozmixujeme tyčkovým mixérem.

7. Přidáme hrst vlašských ořechů, sojovou omáčku a trošku hořčice.

8. Natřeme na pečivo, přidáme nějakou čerstvou zeleninu a finito!

Tento „tofu pomazánkový základ“ nemusíte zákonitě dělat pouze s ořechy. Fantazii se meze nekladou. Proto místo ořechů můžete přidat například rozmačkaný česnek, olivy, pažitku nebo jiné bylinky... a můžete mít každý týden jinou pomazánku.

Tak dobrou pomazanou chuť!
K.

Žádné komentáře:

Okomentovat