28. září 2011

Tak nějak podzimně...

I když tomu pohled na teploměr a počasí venku moc nenasvědčuje, pomaličku a potichoučku nám začal podzim. Rána jsou chladnější, člověk si musí s sebou přibalit alespoň o vrstvu oblečení navíc, žloutne a padá listí, děti sbírají kaštany... znáte to.

Tak, jak pomalu měníme svůj šatník na podzímní, měli bychom v ideálním případě měnit i svůj jídelníček.
Podzim je období, kdy se dělají zásoby na zimu, a to ne jenom ve spíži, ale taky v našem těle. Proto je vhodné dbát na to, aby strava, kterou jíme, náš organismus zbytečně nezatěžovala.

Tak jsem se rozhodla podělit se s vámi o pár tipů, jak přizpůsobit jídelníček současnému ročnímu období.
1. Mezi obiloviny, které bychom v tomto období měli do jídelníčku zařadit častěji než obvykle patří jáhly, pohanka (v teplých dnech doplněné například rýží), oves nebo ječmen.
2. Procento zastoupení zeleniny na talíři se na podzim snižuje, ale stále by jí měla být nadpoloviční většina.
3. Podíl syrové zeleniny by se měl postupně snižovat a doba vaření by se měla prodlužovat.
4. Z různých druhů zeleniny zařazujeme hlavně tu kulatou, tzn. dýni, zelí, tykev, cibuli, květák nebo ředkev.
5. Z luštěnin zařazujeme více hrachu a cizrny, ale nezapomínáme ani na sójové výrobky, jako jsou například tofu nebo tempeh.
6. Pro podzim je typická pálivá, pikantní chuť. Proto do jídel zařazujeme různé druhy koření, česnek nebo křen.


Dnes tedy žádný recept nebude, jen jsem si zase jednou po čase potřebovala "ublognout" :-) Příště se můžete těšit na recept na zeleninový vývar.
Příjemné podzimní vaření vám všem,
K.

Žádné komentáře:

Okomentovat