18. října 2011

Zeleninový vývar

Základem každé dobré polévky by měl být dobrý zeleninový vývar. A nemusí se používat pouze do polévky. Můžete jím například podlévat zeleninu nebo do omáček. 
Uvařit zeleninový vývar není žádná věda a nezabere ani příliš vašeho času. Je to takový základ pro zdravé vaření, dává totiž jídlům, a to hlavně polévkám, úplně jinou chuťovou dimenzi. 


Na vývar používáme sezonní zeleninu, veškeré natě (mrkvovou, petrželovou, kedlubnovou, z řapíkatého celeru), taky košťály (z brokolice nebo květáku) nebo jiné nezpracované slupky z kedlubnu nebo mrkve. Prostě všechnu zeleninu, kterou na běžné vaření nespotřebujete, ale je vám líto ji vyhodit. 
ALE POZOR! Zelenina, kterou do vývaru dáváte, nesmí být shnilá nebo plesnivá. A nezapomeňte ji pečlivě očistit a omýt.


Takže nachystáme si zeleninu na vývar do dostatečně velkého hrnce.

Přidáme do vývaru taky kousek mořské řasy, která nám dodá potřebné minerály. Doporučuje se kvůli docílení pestrosti druhy řas střídat. Takže jednou tam dáte kombu, podruhé třeba wakame. 

Opět POZOR! Vývar zásadně nesolíme a zalíváme studenou vodou. Tím se do vody vyvaří veškeré potřebné látky.

 Přivedeme k varu, potom ztlumíme plamen a vaříme pomalu nejméně 10 minut. Čím bude doba varu delší, tím silnější a lepší vývar dostanete. Delší vaření se doporučuje hlavně v zimě a nebo při oslabení organismu nějakou nemocí.


Když vývar dovaříme, scedíme jej a zeleninu vyhodíme (všechny výživné látky se vyvařily ve vodě, takže už ji na nic nepotřebujeme). Mořské řasy vytáhneme, nakrájíme a vrátíme do vývaru. 


Vývar uchovávejte v lednici. Vydrží asi 2 maximálně 3 dny, potom je vhodné uvařit nový.


P.S. Nezapomeňte, že pokud  při vaření například podléváte vývarem zeleninu, měl by být vývar horký. Zelenina by se neměla zalévat studeným vývarem nebo studenou vodou. 


Vyvařování třikrát nazdar!
K.

Žádné komentáře:

Okomentovat