14. dubna 2011

Kdo maže, ten jede!

Pomazánky jsou jedním z mých nejoblíbenějších druhů večeře. Jsou lehké, zdravé (pokud si zdravou uvaříte) a hlavně jsou rychle hotové. Je nepřeberné množství druhů pomazánek. Každý si je může dochutit podle sebe.
Já jsem měla minulý týden uvařenou čočku. No jo, ale co s čočkou, když už jste měli čočkový guláš, karbenátky, nacpali jste čočku i do polévky a  měli jsme už i čočku zelenině... do pomazánky s ní!

Tak tedy čočková pomazánka:
zelenina (mrkev, jarní cibulka, česnek), vařená čočka, sůl, sójová omáčka, umeocet


Zeleninu nakrájíme na větší kostičky a dáme restovat do hrnce. Posolíme. Těsně před tím, než nám zelenina změkne, přidáme již uvařenou čočku. Podlijeme zeleninovým vývarem a dusíme. Chutě se nám spojí a až je zelenina opravdu měkká, sundáme hrnec z plamene. Obsah hrnce rozmixujeme tyčkovým mixérem na takovou jemnou hmotu.

Už máme skoro hotovo, stačí dochutit. Můžeme použít sójovou omáčku, umeocet, hořčici - prostě každý podle chuti. No a máme hotovo. Namažeme na chléb/rohlík/placku (nehodící se škrtněte) a ozdobíme čerstvou zeleninou (pažitkou, řeřichou, salátem, ...) nebo semínky.

Dobrou chuť!
K.

P.S. Místo čočku můžete použít třeba fazole (já jsem dnes měla pomazánku z fazolí mungo), cizrnu nebo jinou zeleninu.

Jo a nezapomeňte - začíná nám sezóna chřestu, tak šup na trh pro čerstvý chřest a něco dobrého z něj udělejte.

3 komentáře:

  1. Jsem ráda, že jsem na tvůj blog narazila, protože se snažím vařit zdravě, ale prostě to nějak neumím. Nebo spíš neumím používat určité potraviny určitým způsobem. Pročetla jsem si všechno až na začátek a děkuju za inspiraci.

    OdpovědětVymazat
  2. Moc děkuji. Přeju hodně zdaru s vařením :-)

    OdpovědětVymazat