Receptů mám opravdu hodně... některé lehké a rychlé, jiné jsou trošku pracnější, zato ovšem vynikající. Dnes jsem se rozhodla pro recept, který jsem udělala včera. Mám ho ještě v hlavě a navíc nám právě probíhá chřestová sezóna, takže se to hodí.
Nazvala jsem ho Jáhlový nákyp s chřestem. Tak jdeme na to!
Budeme potřebovat: mrkev, brokolici, tuřín, cibuli, chřest, jáhly, kopřivy, tempeh, olej, sůl, sójovou omáčku a sójovou smetanu.
1. Očistíme a omyjeme zeleninu.
2. Cibuli nakrájíme nadrobno, vložíme do malého hrnce, posolíme a pečeme dozlatova v silné vrstvě oleje.
3. Tuřín, mrkev, brokolici a chřest uvaříme ve vodě doměkka.
4. Uvaříme jáhly.
5. Spaříme čerstvé omyté kopřivy vroucí vodou.
6. Jáhly dáme do misky, přidáme nakrájenou uvařenou zeleninu (kromě pár kousků chřestu, který použijeme na zdobení), opečenou cibulku, nastrouhaný tempeh a nakrájené kopřivy. Dochutíme špetkou soli a sójovou omáčkou.
jáhly + cibule |
+ uvařená zelenina |
+ spařené kopřivy |
+ tempeh |
7. Směs pečlivě promícháme a vyklopíme do olejem vytřené zapékací nádoby.
9. Polijeme sójovou smetanou a troškou oleje.
10. Dáme zapéct do předehřáté trouby. Pečeme na 200 stupňů asi 30 minut.
11. Et voilà!
12. K nákypu připravíme nějakou lahodnou a svěží zeleninovou přílohu. Já jsme připravila list salátu, kopeček pickles posypaný slunečnicovými semínky a čerstvou bílou ředkev.
13. A výborný typicky jarní oběd - jáhlový nákyp s chřestem a čerstvými kopřivami je na světě.
Nechte si chutnat.
Nezapomeňte zavítat na místní trh a přinést si domů chřest, špenát, salát, ředkvičky... prostě čerstvou zeleninu. Jo a taky můžete skočit nějak na louku a nasbírat si mladé kopřivy, jsou plné energie :-) Udělejte z nich tradiční velikonoční nádivku nebo je upravte na způsob špenátu
Jarnímu vaření třikrát nazdar!
K.
Žádné komentáře:
Okomentovat