6. dubna 2011

Oběd za hodinu a devět minut

Bylo nebylo... v jedno malém městě žila byla jedna malá kuchařka, která velice ráda vařila. Ale protože měla moc práce do školy a málo času na vaření, snažila se uvařit tak, aby to bylo rychlé a přitom chutné. A tak se jednoho krásného dne pustila do přípravy oběda pro sebe a pro svoji maminku a přesně za hodinu a devět minut vznikla takováhle dobrota:



Tak copak to tady máme? Nalevo jsou prosím rýžové placky s kukuřicí, uprostřed fazolový guláš, vpravo nahoře list salátu s pickles a vpravo dole salát z bílé ředkve a kukuřice.

Rýžové placky:
uvařená rýže natural, pohanková mouka, kukuřice v plechovce, koření podle chuti
Takovéto placky můžeme udělat téměř z jakékoli jiné obiloviny, kterou máme právě uvařenou. Můžou to být jáhly, kroupy, rýže, krupky, ... fantazii se meze nekladou. Základem je obilovinu rozmixovat tyčkovým mixérem na kaši. Do ní potom přidáme kukuřici a koření (já jsem použila provensálské). Z této hmoty bychom měli být schopní vytvořit placky. Pokud se vám zdá, že je těsto příliš řídké, doporučuju přidat pohankovou mouku. Když máme těsto hotové, namočíme si ruce a vytváříme jednu placičku za druhou. Klademe je na olejem vymazaný plech. Pečeme na 175 stupňů dozlátova.



Fazolový guláš:
uvařené fazole, zelenina: mrkev, cibule, česnek, dýně hokkaido, sůl, sójová omáčka
Na oleji opečeme dozlatova nakrájenou cibulku, přidáme nakrájenou mrkev, dýni a česnek. Osolíme a opékáme do měkka. Když je zelenina opečená, přidáme již uvařené fazole (já jsem použila adzuki). Podlijeme buď vývarem z fazolí nebo zeleninovým vývarem. 


Salát z bílé řepy s kukuřicí:
nastrouhaná bílá řepa, kukuřice z plechovky, omáčka teriyaki
Řepu a kukuřicí smícháme a podle chutí polijeme omáčkou teriyaki (ale nepřežeňte to s ní).

Takže si to všechno shrneme:
salátový list +
 pickles (kysané zelí a mrkev + dýňová a slunečnicová semínka) +
rýžové placičky +
salát z bílé řepy + 
fazolový guláš =
vynikající lehký oběd hotový za hodinu a devět minut!
A po několika minutách pomlaskávání a bagrování zbyde na talíři tohle:
Mňam! :-)
Hezké aprílové vaření přeju :-)
K.

2 komentáře:

  1. Očividně vám chutnalo, dámy:-)
    no, vypadá to úžasně a až si budu vařit sama a ne pro chlapy, určitě to vyzkouším!

    OdpovědětVymazat
  2. můžeme vyzkoušet v i Brně. co víš, třeba by tím chlapi nepohrdli ;-)

    OdpovědětVymazat