14. prosince 2013

Květák v bílé omáčce

Vánoce se kvapem blíží, dnes to ale nebude vánoční recept. Přece se nemůžeme živit jen vánočním cukrovím :)

Co budeme potřebovat?
cibuli, květák, olej, sůl, vodu, libovolné obilné mléko, rostlinnou smetanu, případně sojovou omáčku, umeocet, jablečný ocet nebo třeba kurkumu na dochucení

Začínáme klasicky... olej, cibule, sůl a poklička. Cibuli můžete nakrájet i na větší kusy, protože ji stejně budete mixovat, takže není třeba se s ní příliš namáhat.

Připravíme si květák. Rozdělíme jej na jednotlivé růžičky a omyjeme.

Když je cibulka mírně podušená, přidáme k ní květák a opět dusíme, dokud nebude květák měkký. Nezapomeňte podlévat, aby se vám to nepřipálilo.

Když je květák uvařený do měkka, vytáhneme ho.

Obilné mléko nalijeme na cibuli a necháme provřít.

Potom cibuli s mlékem rozmixujeme. Tím nám vznikne jemná omáčka, kterou květák polijeme. Stačí ji už pouze dochutit. Můžete přidat sojovou omáčku nebo třeba umeocet a jablečný ocet, pokud chcete mít omáčku trochu zajímavější. A pokud byste chtěli trochu živější barvu, můžete do omáčky přidat třeba kurkumu, ale opatrně s ní, má docela výraznou chuť.

A máme hotovo, můžeme servírovat.

Nechte si chutnat.

Žádné komentáře:

Okomentovat