23. května 2013

Nápoj ze sladkých zelenin

Dnes to nebude žádný dezert a vlastně ani nic pořádného k jídlu. Uděláme si nápoj ze sladkých zelenin. Jedná se o léčebný nápoj, takže by se neměl pít příliš často, ale můžete ho pít i preventivně. Tento nápoj dělá dobře slinivce břišní a žaludku. Podle celostní medicíny je vhodné tento nápoj pít, když má člověk velkou chuť na sladké, cítí únavu po jídle nebo má nadýmání. 

Budeme potřebovat:
2 cibule, 1/4 zelí, mrkev, vodu a dýni (já jsem dýni v tomto ročním období už nesehnala, takže jsem připravila nápoj bez ní)

Postup:
Cibuli nakrájíme a dáme na dno hrnce.

Na vrstvu cibule dáme na jemno nakrájené zelí.

Na vrstvu zelí dáme nastrouhanou mrkev.

Pozor! Je důležité zachovávat toto pořadí vrstev cibule - zelí - (dýně) - mrkev. Dýně by měla být taky nastrouhaná a mělo by jí být stejně jako mrkve.

Hrnec naplníme vodou tak, aby byla lehce přečnívala přes zeleninu. 
V žádném případě nesolíme. Přikryjeme pokličkou a vaříme na mírném ohni asi 1/2 hodiny.


Potom nápoj přecedíme, zeleninu ještě trochu vymačkáme a pak ji vyhodíme.

Teplý nápoj dáme do termosky a postupně popíjíme.


Nechte si chutnat,
K.

Recept najdete v knize Vladimíry Strnadelové a Jana Zerzána Radost ze zdravých dětí (2010), strana 306.

Žádné komentáře:

Okomentovat