2. května 2013

Halušky s kysaným zelím a tempehem

Když už mám dost jen tak vařených obilovin, začnu vymýšlet, co jiného by se z nich dalo udělat, aby byl jídelníček pestrý a pokaždé jiný. A tak mě třeba v úterý napadlo z obyčejných krupek udělat halušky. A jak na ně se dozvíte v dnešním příspěvku.



Na halušky:
1 hrnek vařených obilovin (lze použít třeba kroupy, krupky nebo rýži)
špaldovou mouku
pohankovou mouku
vodu

Ještě teplé uvařené krupky rozmixujeme na takovou skoro kašovitou hmotu.

Asi 2 lžíce špaldové mouky smícháme s vodou tak, aby vzniklo řídké těsto.


K mouce přidáme krupky a pohankovou mouku a pořádně zamícháme.

Těsto by nemělo být ani příliš tuhé, ani příliš měkké, prostě takové vláčné, tak akorát, aby se dalo propasírovat přes takové to udělátko na halušky.

Ve velkém hrnci necháme vřít osolenou vodu a pomocí haluškovače děláme halušky.

Jakmile vyplavou na povrch, jsou hotové. Tady pozor, musíte pracovat hodně rychle, halušky jsou totiž raz dva hotové.

Co na halušky?
Tempeh marinujeme v sojové omáčce a pečeme do křupava v troubě.


Zelenina s kysaným zelím:
Na oleji orestujeme cibuli a nastrouhanou mrkev.

Přidáme kysané zelí.

Necháme spolu dusit, dokud zelenina dostatečně nezměkne. V případě potřeby můžeme podlít vodou.

A nakonec salát:
salát, nastrouhaná bílá ředkev daikon, sladkokyselá zálivka (ječný slad, sojovou omáčku, vodu, umeocet a jablečný ocet, vše v přiměřeném množství podle chuti, necháme projít varem, potom zchladíme a zalijeme salát) a dýňová semínka.


Moc jsme si pochutnali. Zkuste to taky.

Krásný máj přeju,
K.

Žádné komentáře:

Okomentovat