17. července 2011

Burizonová kostka

Zdravím přátelé,
co je u vás nového? Jak vám ubíhají prázdniny? Já to mám docela hektické, chvíli neposedím v klidu na jednom místě a mám toho do začátku nového semestru naplánováno ještě víc než dost. Ale právě to je na prázdninách to nejlepší, nemyslíte? :-)

Dnes tedy konečně recept na burizonovou kostku...

Co budeme potřebovat?
2 a půl balíčku burizonů

1 dcl slunečnicového oleje
1 šálek sladu (pro bezlepkovou kostku zvolte rýžový nebo kukuřičný, jinak může být i ječmenný)
můj tip: pokud pracujete se sladem, vždy ho alespoň hodinu před vařením vytáhněte z lednice a své nástroje si vždy nejdřív namočte ve vodě, lépe se s ním potom pracuje

rozinky, mandle, ořechy a jiná semínka podle chuti (například sezamové, slunečnicové nebo dýňové semínko) - dohromady 2 šálky
semínka nezapomeňte nejdřív opláchnout ve studené vodě a potom vysušit (ne opražit!) na pánvi
můj tip: semínka a rozinky by neměly být při samotné výrobě kostky mokré, protože by se na ně slad špatně lepil, proto pokud budete chtít rozinky oprat, udělejte to dostatečně dopředu, aby vám uschly.

Jak na to?
Rozinky, semínka a oříšky nasekáme na kusy veliké tak, jak se nám zlíbí. Potom je všechny dáme do jedné misky a dobře promícháme.

Připravíme si plech a olejem jej vymažeme. Měl by být hodně velký. To proto, aby se do něj všechno hezky vlezlo a aby kostka nebyla příliš tlustá.

Všechny ingredience si nachystáme kolem sporáku, protože až začneme pracovat s olejem a sladem, jde všechno pěkně rychle a člověk se pak nestačí ohánět. To znamená: burizony v misce, semínka, ořechy a rozinky v další misce, vymazaný plech, olej, slad v hrnku, dřevěná vařečka.

Olej dáme do hrnce a necháme zahřát. Do rozpáleného oleje nalijeme slad. Mícháme. Slad nám začne pomalu zpěnit. Pořád mícháme a snažíme se, aby se nepřipálil.


Pěna stoupá a to je vhodná chvíle přisypat do hrnce semínka s rozinkami. Stále mícháme, aby se slad spojil se semínky.

Hned na to přidáme burizony. Pracujeme opravdu rychle. A mícháme a mícháme. Můžeme už sundat z plamene.


Když je vše dobře rozmícháno, přelijeme směs na vymazaný plech.

Pokud máte poblíž někoho se silnýma rukama, je čas ho přivolat. Pokud ne, doufám, že pravidelně provozujete nějaký bojový sport a ruce máte jako ze železa. Na to, aby se nám všechny ty burizony, semínka a rozinky slepily, nestačí pouze slad. Je potřeba i trošku manuální práce a síly. Zapotíte se, ale nebojte se, zas taková hrůza to není. Takže namočit ruce ve vodě, aby se na nás burizony nelepily a jde se na to.

Nejdřív umačkat a uhladit povrch.

Teď si pomůžeme deskou. A boucháme a tlačíme. Nezapomeňte taky zatlačit na boky, mají totiž tendenci se rozpadat, pokud je dobře nepřiplácnete.

Po uplácání vypadá kostka nějak takhle:

Necháme asi 15-20 minut odležet, aby vychladla. Potom vyklopíme a nakrájíme nožem na libovolné kousky.
můj tip: krájejte zubatým nebo japonským nožem na menší kousky, budete toho mít víc ;-)

Tradá!

Kostku děláme doma, když máme chuť na něco sladkého a dobrého, je to už osvědčený recept. Je naprosto vynikající a nedá se jí přejíst. Bereme si ji s sebou i na cesty. Dlouho vydrží a pokud není ve vlhku, ani se nerozpadá. Vřele doporučuju. Vyzkoušejte a dejte vědět, jak se povedla.

Příjemné kostkování přeju,
K.

Žádné komentáře:

Okomentovat