19. února 2011

Tip na nedělní oběd

Nedělní oběd je pro nemasožravce docela problém. Nemůžou prostě vzít flák masa, naklepat ho, obalit v trojobalu a osmažit na pánvičce. Navíc... na nedělní oběd by přece jenom  mělo být něco slavnostnějšího než v týdnu. Mám tady pro vás recept, který se, alespoň podle mě, na nedělní oběd dokonale hodí. Je to špíz s tempehem a zeleninou.

Jak na něj?
budeme potřebovat: mrkev, cibuli, sójový sýr, sójovou omáčku, zázvor, česnek, vodu, provensálské koření, špejle, tempeh

Nejdříve si nakrájíme tempeh na kostičky. V misce smícháme 3 lžíce sójové omáčky, 200 ml vlažné vody, špetku provensálského koření a 1 prolisovaný stroužek česneku. Na závěr můžeme přidat pár kapek čerstvě vymačkaného zázvoru (pokud doma zázvor nemáte, tak nevadí, protože ten není zas až tak nutný). Tyto suroviny promícháme v misce a přidáme k nim tempeh. Necháme nějakou dobu odpočívat, aby tempeh nasákl. Místo takovéto omáčky by šlo tempeh marinovat i v omáčce teriyaki, která se dá koupit běžně v obchodě a obsahuje sójovou omáčku, zázvor, česnek, cibuli, rýžové víno a chilli. 

Teďsi očistíme zeleninu a mrkev a cibuli nakrájíme na kolečka tak, abychom je potom mohli napichovat na špejle. 



Na kostky si nakrájíme i sójový sýr. Můžete použít i tavenýr, záleží na tom, co v prodejně zdravé výživy seženete.

Když máme hezky všechno nachystáno...

... vezmeme špejle a začneme postupně napichovat - tempeh, cibuli, mrkev, tavenýr... a zase tempeh, cibule, mrkev, tavenýr... kolik se toho na špejli vleze. Samozřejmě pořadí nemusí být přesně takové. Když chce někdo tempeh, mrkev, cibule tavenýr, tak si to tak prostě udělá, že...:-) Špízy vložíme do zapékací mísy. Když máme hotovo, polijeme špízy omáčkou, ve které jsme předtím marinovali tempeh.

Výsledek před vložením do trouby vypadá asi takto: 

Pokud si dobře vzpomínám, tak jsem to pekla na 185 stupňů asi půl hodiny nebo 40 minut, dokud zelenina nebyla měkká. Pokud máte málo omáčky, doporučuju podlít vodou, aby se vám špízy během pečení nepřipálily. 

Můj konečný výrobek se vyvedl takto:

Na obrázku jsou tempehové špízy, bramborové šťouchance (recept coming soon) a kopeček kysaného zelí. 

Vypadá to docela dobře, co říkáte? A co vy? Máte nějaký vynikající recept na nedělní oběd (pokud možno bez masa? Budu ráda, když se o něj se mnou podělíte.

Do té doby přeju příjemné nedělní (i celotýdenní vaření).
K.

Žádné komentáře:

Okomentovat