Tiramisu zná v současné době snad každý a většina z nás jej už i někdy ochutnala. Nevím, jak jste na tom vy, ale mně se zdá, že pokaždé, když si ho někde dám, tak je jiné. Někdy moc suché, jindy příliš sladké, příliš měkké, příliš tuhé... jsem puntičkář, co si budeme povídat. Jedno z nejlepších, co jsme kdy jedla bylo (světe div se!) mé vlastní výroby :-) ale ne tak ledajaké, dělala jsem ho podle receptu Emanuela Ridiho (toho fešáka :-) ehm... a fešák to je, na vlastní oči jsem ho viděla!
No jo, ale do toho jeho (vlastně mého) slavného, úžasného, lahodného a pohádkového tiramisu se dávají čerstvá syrová vejce... což v případě, že si nejste jistí jejich čerstvostí, není úplně nejlepší. Tak jsme si s maminkou lámaly hlavu, čím vejce nahradit, aby to tiramisu bylo, ale vlastně taky nebylo, prostě aby se vlk nažral a koza zůstala celá :-) Po dlouhé hloubání a zkoumání jsme přišly na tohle:
Téměř zdravé tiramisu
Ingredience:
bezlepkové piškoty - pro ty, kteří netrpí celiakií, je možné použít běžné piškoty. Když máme více času, používáme místo piškotů vlastní upečený piškot, jak v bezlepkové variantě, tak z běžné mouky
káva - do ní budeme namáčet piškoty, tentokrát jsme použila směs obilných káv Caro a Yannoh (milovníci kávy prominou), 3 čajové lžičky kávy jsem rozpustila v hrnku horké vody a přidala asi 3 lžičky alkoholu (v receptu je psáno Amaretto, ale nám postačí i brandy)
mascarpone - to prostě nelze ničím nahradit, aby to bylo tiramisu, musí tam být i mascarpone, ovšem příště koupím jiný druh, protože tohle je takové tužší a nešlo pořádně pozetřít a proto byly v krému takové malilinkaté hrudky
rostlinná smetana Hole - tuhle smetanu doporučuji používat na dezerty (do krémů, na zdobení a podobně, je příjemně sladká, takže není potřeba přidávat žádný cukr, dá se koupit v dobré zdravé výživě)
Postup: Smetanu jsem vyšlehala do tuha, potom přidala mascarpone a šlehala a šlehala... až mi vznikl takovýto krém:
A teď, do směsi kávy a alkoholu jsem jeden po druhém namáčela piškoty a kladla je na dno misky. Až jsem měla celou řadu hotovou, pokryla jsem piškoty vrstvou krému (dbejte na to, aby byl krém opravdu všude a aby vám na konci nějaký krém zbyl i na vrchní vrstvu), kterou jsem potom posypala kakaem (kakao sice Manu v receptu píše až na konec, ale teď jsem někde v televizi viděla, že se dá dát i mezi jednotlivé vrstvy, tak jsem to chtěla vyzkoušet). A zase další vrstva piškotů a krém a kakao a piškoty a krém... stíháte?
Vrstev si udělejte kolik uznáte za vhodné, já dávám alespoň 3 vrstvy piškotů a nebo 2 vrstvy upečeného piškotu. Končit byste měli krémem a nakonec to všechno bohatě zasypat kakaem. Asi takto nějak:
To je prosím celé... jednoduché že? My to s maminkou už ani nedáváme každému zvlášť na talířek, prostě vezmeme lžíci a bagrujeme to z misky. Tak je to stejně nejlepší :-D
Bohužel vás musím upozornit, že tahle dobrota mizí nadzvukovou rychlostí... ani se nenadějete a zase stojíte v kuchyni a děláte další várku :-)
Hezký sladký začátek února přeju. Oslaďte si ten život aspoň trochu! :-)
K.
Díky za fajn recept, normálně mléčné výrobky doma nejíme, ale tady jsme učinili výjimku, sehnali mascarpone, místo slazených piškotů jsem použila kulaté sladové sušenky, a bylo to. Jednoduché a super!
OdpovědětVymazat