1. dubna 2013

Jáhlová roláda

K Velikonocům patří spousta domácích (ne úplně zdravých) dobrot a sladkostí. U nás vedou jidáše, velikonoční mazanec a beránek. Dnes vám ale chci ukázat recept na jáhlovou roládu. Podle mě se velmi dobře hodí jako dezert k slavnostnímu velikonočnímu menu. Můžete ji samozřejmě vyzkoušet v jakémkoli jiném dni v roce.


1. uvaříme jáhly na kaši (na 1 hrnek jáhel potřebujeme 2 a půl až 3 hrnky vody, nezapomeňte je oprat a až budou vřít, sebrat pěnu a osolit)

2. uvařené jáhly vymixujeme tyčkovým mixérem a přidáme mišutku a instantní kukuřičnou kaši (od oka, aby nasákla vodu z jahel) a sladěnku (asi 2 lžíce podle chuti)


3. jáhly rozprostřeme na mírně vymazaný papír na pečení (tlouštka asi 1 cm) do tvaru obdélníku a necháme vychladnout (ale ne úplně do studena, zkoušíme jáhly trošku ohnout, těsto by se nemělo lámat. Pokud je těsto příliš teplé, bude se lámat.)


4. Náplň rolády:
Vyšleháme spolu tuk (Provamel nebo Alsanu - asi 125 g) a sladěnku nebo rýžový slad (asi 2 lžíce, podle chuti). Přidáme mleté ořechy a karob (asi 1 lžíce, podle toho, jak moc tmavý krém chceme mít).


5. krém rovnoměrně rozetřeme na jáhly

6. teď přichází rozhodující okamžik - musíme roládu zatočit










7. roládu dáme odpočinou na několik hodin do ledničky

Recept nemá přesné poměru jednotlivých ingrediencí, protože jsme jen zkoušely od oka. Byl to v pořadí už třetí pokus o roládu a povedl se. Problém u dvou předešlých pokusů byl v tom, že jsme roládu zatočily příliš brzy, když byly jáhly ještě teplé, a tak se nám rozlomila. Proto nezoufejte, i když se vám roláda třeba rozlomí, pořád bude chutnat skvěle.

Krásné Velikonoce,
K.
(velikonoční zajíček ze sněhu, foceno 31.3. 2013 na Slovácku)

Žádné komentáře:

Okomentovat