11. března 2011

Koulelo se, koulelo červené jablíčko...

Včera bylo po dlouhé době zase takové nijaké počasí. Člověku se chce spát, nemá na nic náladu... venku je zataženo, zima, prostě nevlídno. A přesně proti takovému počasí mám dobrou obranu - pečené jablíčko. Věřte mi, že ať máte sebehorší den, pečené jablíčko vám vždy zvedne náladu.



Budeme potřebovat celá jablka a záleží na vás, kolik si jich uděláte. Nachystejte si taky ořechy, rozinky, sůl, slunečnicový olej a nějakou dobrou domácí marmeládu.

Z jablíček vybereme jadřinec (takovým tím super udělátkem, víte, co myslím) tak, aby zůstalo jablíčko v celku. Jeho povrch propícháme vidličkou. A teď přijde zajímavá věc - posolíme ho. Proč sůl a ne cukr? Je to právě sůl, která nám jablíčko osladí, protože z něj vytáhne jeho vlastní nasládlou chuť.

A teď náplň:
Rozinky krátce povaříme v menším množství vody a společně s ořechy je rozmixujeme. Měla by vzniknout taková tužší hmota. Pokud se nám zdá, že se hmota příliš nespojila, můžeme přidat trošku marmelády.

Náplň napěchujeme do vydlabaných jablíček a položíme je na olejem vymazaný plech. Pečeme v předehřáté troubě na 185 stupňů asi 20 minut.
A po 20 minutách... tradááá!

Nechte si chutnat.
K.

Žádné komentáře:

Okomentovat