Já jsem vaření poslední dobou hodně zanedbávala. To víte, je zkouškové a to nemá člověk na jídlo moc času a ani ta nálada moc není. Když jsem doma, stará se o mně maminka a krmí mě (za což jí patří můj velký dík), abych neumřela hlady pod návalem všech učebních materiálů a informací, které si musím za tak krátký čas vpravit do hlavy.
Nicméně, i když teď nálada na vaření moc nebyla, dnes ovšem došlo k obratu. Dnes jsem po několika dnech přijela domů z Brna. Vždycky s maminkou řešíme, co bude na večeři. Ono udělat oběd je docela hračka... ale večeře, to je problém. Nemělo by to být to samé, co na oběd, a nebo to oběd nějakým způsobem připomínat (to víte, jsme vybíravé). Takže už jistě chápete, že pokud si člověk nechce namazat chleba s máslem a plácnout k tomu salám nebo kus sýra, musí si holt lámat hlavu a přemýšlet a přemýšlet. Naštěstí se mi většinou stává, že mi to netrvá déle než deset minut - stačí se podívat do ledničky a ono už se něco vymyslí.
Tak abych už přestala s tím chozením kolem horké kaše - na dnešní večeři jsem si připravila zeleninu, tempeh a polentu, to všechno zapečené v jedné misce.
Výsledný produkt vypadal takto:
Co budeme potřebovat?
Takže vidíte tam mrkev, dýni hokkaido, cibuli, pórek, česnek (množství zeleniny na obrázku stačí tak pro 3 jedlíky), tempeh, polentu a tavenýr.
Co jsme asi ještě nepoužívali tady na blogu je polenta a tempeh.
Polenta je tradiční jídlo, které se vyrábí z kukuřice. Je to prostě kukuřičná kaše. Je docela tuhá proto se po uvaření dá dát do nějaké nádoby, kde vychladne a po vyklopení drží tvar. Já jsem si usnadnila práci a použila polentu kupovanou, která je již dopředu upravená. Je to šikovná věcička, protože má mnoho využití. Dají se z ní udělat knedlíky, nebo se dá nastrouhat, grilovat, aby byla křupavá, opéct na pánvi,... taky ji používáme jako náhražku brambor do bramborového salátu. Vyplatí se zajít do zdravé výživy a koupit si ji, protože se vždy na něco použije.
A dále tavenýr. To je prosím výrobek ze sójového mléka. Je měkčí než tofu a má podobné vlastnosti jako třeba eidam - rozpouští se.
Postup:
Nejdříve jsem veškerou zeleninu očistila a nakrájela (mrkev, česnek a dýni na kostičky, cibuli a pórek na kolečka). Na pánvi jsem rozehřála kapku oleje a potom do ní vhodila všechnu zeleninu, osolila a nechala opékat. Až byla zelenina měkká, dala jsem ji na dno zapékací misky, na ni jsem nastrouhala půlku tempehu. Tuto vrstvu jsem polila sójovou omáčkou johsen shoyu a nešetřila jsem s ní. Na to jsem dala vrstvu nastrouhané polenty, kterou jsem ještě předtím smíchala s nastrouhaným tavenýrem. Posledním krokem bylo polít takto naplněnou zapékací misku trochou rostlinné smetany. Svůj výtvor jsem pekla asi 40 minut v troubě předehřáté na 200 stupňů.
A teď obrázky:
nakrájená zelenina |
již opečená zelenina v zapékací misce |
zelenina a tempeh |
nastrouhaná polenta s tavenýrem |
a šup s tím do trouby! |
tradáááá! :-) |
Uf, tak to bychom měli. Na co jsem ještě zapomněla? Přece popřát vám! Takže všem čtenářům přeji do nového roku, aby byli hýčkáni a aby se i sami hýčkali dobrým a hlavně zdravým jídlem.
Tak zdravému vaření zdar,
K.
Žádné komentáře:
Okomentovat