21. prosince 2010

Kokosová roláda


Štědrý den se nám kvapem blíží a skoro každá správná hospodyňka už má nějaký ten kus cukroví napečený... no jo,jsou tu Vánoce... svátky radosti, rodinné pohody ale taky jídla. Skoro na všechny čeká nějaká ta ryba, bramborový salát... a tuna cukroví. A jakého? No co si budeme povídat... ne zrovna nejzdravějšího.
Proto vám chci dnes ukázat, že to jde i bez záplavy cukru a taky bez vajec (tedy aspoň některé druhy cukroví).


Kokosovou roládu dělávala moje babička a byl to můj nejoblíbenější druh vánoční dobroty... a proto jsme se s maminkou pokusily o její kapánek zdravější variantu. Tak pojďme na to!


Dopředu vás musím upozornit, že recept na kokosovou roládu je sice lehký, ale suroviny, které na něj budete potřebovat, byste si měli zajít obstarat do dobře vybavené prodejny zdravé výživy. A jakže by váš konečný výrobek měl vypadat? Asi takto:



Kokosová roláda se skládá ze 2 barev, budeme potřebovat 2 těsta - tmavé a světlé.

Tmavé těsto:
200g sladových sušenek - Nejdřív jsem kroutila hlavou nad tím, proč musí být zrovna sladové. Vtip je v tom, že ty sladové neobsahují cukr, ale slad, který je mnohem zdravější. Takže se pokuste ve zdravé výživě doptat sladových sušenek. Mně se to povedlo ve zdravé výživě v Uherském Hradišti. Když jsme dělaly roládu podruhé, použily jsme s maminkou sladové sušenky domácí výroby a musím říct, že ty domácí u mě vyhrávají na plné čáře (recept na ně snad někdy příště).
Naše domácí sladové sušenky


2 lžíce sladěnky - jde o výtažek získaný z ječmene nebo rýže, podobá se to medu a používá se na slazení pečených i nepečených dezertů


2 lžíce karobu - karobový prášek se získává z lusků dřeviny rostoucí ve Středomoři, říká se mu také svatojásnký chléb, je bohatý na bílkoviny, minerály i vitamíny, narozdíl od kakaa však neobsahuje kofein a theobromin a neobsahuje tolik tuků, takže je jeho zdravější variantou, dá se z něj udělat karobová čokoláda
2 lžíce mléka -  mám namysli mléko v prášku, my jsme použily tento pohankový nápoj


2 lžíce mirinu - jde o slazené japonské rýžové víno. Používá se především jako ochucovadlo při vaření. Někdy bývá nazýváno jako slazené saké, což v podstatě je. Mirin se však používá se výhradně na vaření.

4 lžíce uvařené zrnkové nebo žitné kávy, my jsme použily žitnou, přesněji řečeno yannoh

Takže sladové sušenky rozemeleme v mlýnku na ořechy nebo v nějakém mixéru na prášek. Všechny suroviny na tmavé těsto potom smícháme dohromady a uděláme z něj těsto. Těsto rozválíme mezi dvěma mikrotenovými pytlíky (pytlíky zajistí, že se těsto nepřilepí ani na váleček ani na desku). Válejte na tloušťku od oka, aby nebyla roláda ani moc tlustá, ale ani moc tenká :-) A teď názorný postup:
Rozemleté sladové sušenky a sladěnka
Hotové těsto
Válíme!
Máme rozváleno a do pravého dolního rohu se nám zatoulal kus nerozemleté sušenky :-)

Světlé těsto bude už o poznání jednodušší:
75g kokosu 
2,5 lžíce mirinu
150g měkkého ztuženého rostlinného tuku - my jsme použily značku Provamel
Všechny ingredience na světlé těsto smícháme a to potom rozetřeme na tmavé tak, aby byla bílá hmota po celém povrchu tmavého těsta. Pomocí pytlíku, který máme stále pod těstem, začneme roládu opatrně motat. Je důležité na ni občas zatlačit, abys mezi jednotlivými částmi nebyly mezery.
Bílá nádivka rozprostřená na tmavém těstě


Motáme, motáme, motáme...

A ejhle!
Roládu zamotanou v sáčku dáme na několik hodin odpočinout do lednice. Je výborná, akorát pozor, mizí jako pára nad hrncem, takže se ani nenadějete a za několik dní budete motat novou várku :-)

Krásné vánoční odpočívání a vaření přeju.
K.

Žádné komentáře:

Okomentovat